Annonse
8/9 Bygge skole med forbrukslån?

Høyresiden ønsker å få private til å bygge ny ungdomsskole på Vestnes. Det blir som om vi i privatøkonomien tok opp forbrukslån for å bygge hus. Det blir dyrere.

Under Syltemartnan i Tresfjord var det flere partier på høyresida som mente at finansiering av ny ungdomsskole kan løses gjennom såkalt offentlig/privat-samarbeid. Forslaget er et luftslott som ikke ble konkretisert noe videre, men det er i alle tilfeller en svært dårlig og desperat løsning for kommunen vår.

Offentlig/privat-samarbeid, ofte forkortet med OPS, var i vinden i vestlige land for ca. 20-30 år siden, men de fleste land har beveget seg vekk fra slike løsninger. Modellen er forlatt fordi erfaringene viser at fellesskapet kommer tapende ut. For kommuneøkonomien kan det sammenliknes med å ta opp forbrukslån. Fordi offentlig-privat samarbeid betyr i praksis at det offentlige “låner” penger av private for å bygge ny ungdomsskole. Det betyr at kommunen – med renter – må betale dette tilbake. Som vi alle vet fra privatøkonomien er det nesten alltid dyrere å kjøpe på avbetaling enn å betale kontant, samt at det offentlige ofte får billigere lån enn private bedrifter.

Representanter fra høyresiden har luftet løse tanker om å trekke inn private til å finansiere ungdomsskole i kommunestyret også tidligere, så dette er ikke bare et øyeblikks galskap under Syltemartnan. Drømmen om offentlig/privat-samarbeid er ikke bare en dårlig idé, forslaget er også helt uten realisme. Det er jo ikke slik at noen har rekt opp handa og sagt at de vil legge penger på bordet til Vestnes kommune for å bygge.

Vårt alternativ til høyresidas forslag er å drive kommunen med sunt bondevett og flere inntekter til fellesskapet. Vi må drive godt nok vedlikehold, slik at det ikke blir svindyrt å reparere. Vi må ha god nok bemanning, slik at folk ikke blir slitne og vi ender opp med å bruke 15 millioner på innleie og overtid, slik som i fjor. Med vår regjering får vi dessuten inntekter fra havbruksskatten, og vi forventer økte inntekter fra staten fordi vi har en rødgrønn regjering.

Å finansiere ny ungdomsskole krever at vi selv tar ansvar for å styre kommunen bedre. At sluttsummen ved å få private til å finansiere bygging skal bli mindre enn det kommunen må betale om vi selv tar opp lån for å bygge ungdomsskole er lite sannsynlig. Det finnes ingen triks vi kan trekke opp av hatten.

Kristian Blindheim, ordførerkandidat for Vestnes Arbeiderparti

Til nyhetsstudio